Lifestyle
Eerst en vooral kies je waar je jouw kruiden wil kweken; in de tuin, op je terras of binnen? Het kan allemaal! In de tuin kan je kiezen voor een gezellig kruidenhoekje, een kruidenmuur of een vierkante meter moestuin. Bij dat laatste kan je ook ineens groentjes kweken.
Maar ook op een klein stadsterrasje kan je vlot kruiden zetten of hangen. Volledig naar eigen stijl in te richten. Zet je liever je kruiden binnen? Dan zet je ze toch gewoon lekker op een zonnige vensterbank?
Je kan ervoor kiezen om je kruiden zelf te zaaien of om kleine, biologische plantjes te kopen. Kopen doe je best in een tuincentrum. De kruiden uit de supermarkt zijn niet sterk genoeg om te houden. Biologische plantjes vind je al vanaf € 3!
Heb je geen groene vingers? Bekijk dan zeker onze tips en begin er gewoon aan! Kruiden kweken is vrij gemakkelijk, voordelig en best ontspannend. Het proberen waard!
3 tips voor
beginners : 1) Begin met sterke kruiden die een minimum aan zorg vragen, zoals munt. Begin met 1 à 2 aangekochte, biologische muntplanten op je terras. Een muntplantje kan veel zon verdragen, groeit snel en heeft veel water nodig. | |
2) Start met een kleine collectie
Begin met 2 à 3 verschillende soorten kruiden te kweken. Kies kruiden die je graag en vaak gebruikt in de keuken. Ik ben gestart met het zaaien van bieslook en tijm op de vensterbank, en kocht enkele bio plantjes voor op het terras: rozemarijn, tijm en munt. Je kan je collectie geleidelijk aanvullen met nieuwe aanwinsten of kruiden uitwisselen met vrienden.
3) Zet al je kruiden en planten bij elkaar
Een plantenhoekje is niet alleen erg gezellig maar ook zeer handig. De kans is klein dat je zo een plantje vergeet te gieten en je hoeft niet te ver lopen met je gieter. Voor een leuk plantenhoekje, kijk eens naar de foto’s onderaan deze pagina.
Tips &
trics : - Zorg dat je potjes onderaan enkele gaatjes bevatten zodat het te veel aan water weg kan. - Beter enkele keren per week een beetje gieten, dan 1 keer (te) veel water geven. - Giet je kruiden niet als ze op dat moment in de zon staan want dan verbrandt de aarde. Giet wanneer je kruiden in de schaduw staan. - Haal steeds de ‘slechte’ blaadjes weg. Zo kunnen op dezelfde plaats nieuwe blaadjes groeien. - Tijdens een hittegolf zet je je planten en kruiden best niet op de vensterbank maar uit het direct zonlicht. | - Gebruik uiteraard geen chemische insecticide voor je terras- of tuinkruiden. Heb je last van ongewenste bezoekers? Probeer dan eens dagelijks te sprayen met een scheutje ecoverzeep opgeslost in kraantjeswater. Spray niet als je kruiden in de zon staan, want dan verbanden de blaadjes. - De beste moment om kruiden te zaaien is tussen maart en mei. Hou je niet in, want experimenteren heeft mij geleerd dat je zelfs in juni nog paprikaplantjes kan kweken. Op je vensterbank kan je uiteraard het hele jaar door kruiden houden. |
Paprika’s of kerstomaten kweken:
| Neem ongeveer 20 pitjes van een verse, bio paprika/kerstomaat. Dep de pitjes droog met keukenrol. Laat ze 5 dagen op een bordje drogen. Steek ze een centimeter diep in de aarde van je bloempotje. Om de 2 dagen een beetje water geven, verspreid over het hele potje. |
- Planten zoals paprika's of kerstomaatjes drinken veel en hebben om de 2 à 3 dagen water nodig.
- Bij paprikaplantjes is het aan te raden om een overvloed aan paprikaknopjes weg te knippen. Laat de sterkste 3 à 4 knopjes hangen.
- Draai de plantjes wekelijks 180°. Ze groeien in de richting van de zon en kunnen anders schuin gaan groeien.
- Bij kerstomaten is het aan te raden om de verre vertakkingen weg te knippen. De eerste keer dat ik kerstomaten kweekte vergat ik dat, met als gevolg véél plant en maar 10 kerstomaatjes. Als je tomatenplantje bloemetjes krijgt, kan je best af en toe met de takjes schudden zodat het stuifmeel verspreid wordt over de hele plant.
Kruidenideeën voor tuin, terras en vensterbank: | Klik op de foto's |