Vegan & topsport... de ideale combinatie?
door gastschrijver Tom Torremans
Lifestyle, vegan, gezondheid
Bestaan er topsporters die zweren bij een veganistisch dieet? De lijst van triatleten, wielrenners, lopers, en zelfs bodybuilders bleek tot mijn verbazing behoorlijk lang te zijn. Zelf ben ik verre van een topsporter, maar ik sport toch al gauw zes tot tien uur per week. Ik ben geen hardcore vegetariër (eerder een flexitariër), laat staan een veganist. Toch werd ik getriggerd door het idee om mij volledig toe te leggen op plantaardige voeding. Zo kwam ik uit bij het boek The Thrive Diet van Brendan Brazier, een professionele triatleet en stichter van Vega. Het relaas van zijn eetfilosofie? Voeding met een hoge nettowinst is de sleutel. |
Energie door voedingsstoffen
Brazier verstaat onder de nettowinst van voeding de energie die in het lichaam overblijft wanneer het voedsel verwerkt en verteerd is. Hoe meer energie het lichaam nodig heeft om het voedsel te verteren en om voedingsstoffen aan te wenden, hoe minder energie er overblijft. Klinkt logisch nietwaar? Toch staan we er weinig bij stil. Zeker omdat er ook iets bestaat als voedingsstress. Het lichaam komt in een stresstoestand wanneer we te veel ongezonde voeding eten. Het vraagt namelijk veel van onze organen. Daardoor warmt ons lichaam op. Brazier vergelijkt het met een gloeilamp die energie verliest aan warmte in plaats van meer licht te geven. Iedereen wint bij een lagere lichaamstemperatuur, maar zeker ook (top)sporters. Wanneer zij een inspanning leveren, stijgt namelijk hun lichaamstemperatuur. Door aan een lager punt te beginnen, kan de sporter een grotere intensiteit aan vooraleer hij zijn maximum temperatuur bereikt.
(lees verder...)
Brazier verstaat onder de nettowinst van voeding de energie die in het lichaam overblijft wanneer het voedsel verwerkt en verteerd is. Hoe meer energie het lichaam nodig heeft om het voedsel te verteren en om voedingsstoffen aan te wenden, hoe minder energie er overblijft. Klinkt logisch nietwaar? Toch staan we er weinig bij stil. Zeker omdat er ook iets bestaat als voedingsstress. Het lichaam komt in een stresstoestand wanneer we te veel ongezonde voeding eten. Het vraagt namelijk veel van onze organen. Daardoor warmt ons lichaam op. Brazier vergelijkt het met een gloeilamp die energie verliest aan warmte in plaats van meer licht te geven. Iedereen wint bij een lagere lichaamstemperatuur, maar zeker ook (top)sporters. Wanneer zij een inspanning leveren, stijgt namelijk hun lichaamstemperatuur. Door aan een lager punt te beginnen, kan de sporter een grotere intensiteit aan vooraleer hij zijn maximum temperatuur bereikt.
(lees verder...)
Meer energie met minder calorieën
Mensen vragen wel eens aan Brazier hoe het kan dat hij aan kracht wint en intense training doorstaat terwijl hij minder calorieën eet dan de doorsnee mens. Een belangrijke reden is dat hij kiest voor voedsel met een hoge nettowinst in plaats van calorieën te tellen. Een calorie is gedefineerd als een waardemeter van voedselenergie. Het lijkt logisch om dan te veronderstellen dat hoe meer calorieën je eet, hoe meer energie je lichaam heeft. Uiteraard weet iedereen dat dit niet zo is. Anders zouden mensen die zweren bij fast food de meest energieke personen zijn. Meer calorieën eten staat dus niet garant voor meer energie. |
Brazier at tijdens zware trainingsdagen tot 8.000 calorieën, het aantal dat hij ‘nodig zou hebben’. Meestal had hij de dag erna een rustdag nodig. Hij besefte later dat een deel van die rust nodig was om te herstellen van het verteringsproces van al dat voedsel. Hij ontdekte dat wanneer hij gemakkelijker verteerbaar voedsel at, hij meer energie overhield en zijn lichaamsstress reduceerde. Er zijn twee goede redenen voor deze energiewinst. Ten eerste is natuurlijk voedingsrijk eten dus gemakkelijker verteerbaar dan bewerkt voedsel. Daarnaast hoeven we minder te eten wanneer voedingsrijk eten in het dagelijks dieet zit. Bovendien schakelen de hersenen het hongergevoel uit wanneer het lichaam voorzien is van de juiste voedingsstoffen.
Een levensstijl, geen dieet Het startpunt van betere prestaties was voor Brazier de omschakeling van een koolhydraatrijk voedsel uit geraffineerd zetmeel naar onbewerkte groenten en fruit, gecombineerd met peulvruchten. Hierdoor verhoogde hij zijn energie, verloor hij lichaamsvet, had hij een frissere geest en waren zijn cravings naar geraffineerd voedsel verleden tijd. Brazier bestempelt daarom The Thrive Diet als een filosofie, een levensstijl, eerder dan als een dieetprogramma. Het boek Thrive Het boek is te koop via Bol.com, via deze link. Tekst: met dank aan gastschrijver Tom Torremans | |