Lichaamsverzorging, Lifestyle, Recepten
Maak zelf je tandpasta
Een fantastische weggever bij een (eerste) ontmoeting is toch altijd je lach en wat doe je om die lach te verzorgen? Jezelf trakteren op een humoristische film, een gezellig avondje met vrienden en misschien ook wel wat van het duivels lekker spul namelijk snoep, frisdrank, enzovoort.
Ik heb gelukkig nooit veel problemen met mijn gebit. Ik zit 5 minuten in de tandartsstoel om dan te horen te krijgen dat er zelfs na 1.5 jaar sinds het laatste bezoek, nog steeds geen tandplak of tandsteen te bespeuren is. Ik doe nochtans niet veel meer of minder dan de doorsnee mens, dus ga ik er vanuit dat ik natuurlijk gezegend ben met een sterk en gezond gebit, maar niets houd me tegen om ze alsnog te verzorgen.
Ik doe dit door middel van mijn eigen tandpasta. Aangezien dat commerciële merken een heleboel onverstaanbare ingrediënten bevatten en ik aldus weigerachtig sta hier tegenover, kies ik er voor om zelf tandpasta te maken. En ik heb enkele receptjes die ik met jullie wil delen.
Ik heb gelukkig nooit veel problemen met mijn gebit. Ik zit 5 minuten in de tandartsstoel om dan te horen te krijgen dat er zelfs na 1.5 jaar sinds het laatste bezoek, nog steeds geen tandplak of tandsteen te bespeuren is. Ik doe nochtans niet veel meer of minder dan de doorsnee mens, dus ga ik er vanuit dat ik natuurlijk gezegend ben met een sterk en gezond gebit, maar niets houd me tegen om ze alsnog te verzorgen.
Ik doe dit door middel van mijn eigen tandpasta. Aangezien dat commerciële merken een heleboel onverstaanbare ingrediënten bevatten en ik aldus weigerachtig sta hier tegenover, kies ik er voor om zelf tandpasta te maken. En ik heb enkele receptjes die ik met jullie wil delen.
Specifieke ingrediënten
Stevia: Is ontsmettend en antibacterieel en antifungaal op de slijmvliezen van mond en tandvlees, ontstekingswerend en versterkt de slijmvliezen. Natuurlijk wittend en reinigend! Maar wat ook heel interessant is, is de zoete smaak dat het aan tandpasta kan geven. Overdrijf niet, want zuivere Stevia heeft een bittere nasmaak. Dus voeg snuifjes-gewijs toe en proef.
Propolis: Is ook ontsmettend en ontstekingswerend. Het bevorderd de immuniteit van de mond en is antibacterieel. Hierdoor wordt het vaak gebruikt in natuurlijke tandpasta’s en mondwaters. Ook bij mondwondjes en tandvleesontstekingen lokaal toepasbaar. Maar gemengd in je pasta kan je dagelijks profiteren van het versterkende effect. Als je een tinctuur hebt, kan je naar behoefte druppels toevoegen.
Curcumine: Uit de Javaanse Curcuma plant is ook een fantastisch middel dat je vast tussen je kruiden hebt staan in de keukenkast. Het gele poeder heeft het schijnbaar tegenstrijdig effect van je tanden te witten en daarbij veel meer van belang een antibacteriële, ontsmettende, ontstekingswerende en wondhelende werking. Aldus zeer goed bij beschadigd tandvlees met infecties, aftjes of zweren in de mond en op de tong. De verhouding is ½ tot 1 theelepel per eetlepel kokosvet.
Salie: De etherische oliën van Salie met ketonen in zijn zeer effectief voor de mondverzorging en tandhygiëne. Niet te missen in je tandpasta indien je last hebt van: bloedend tandvlees, loszittende tanden (niet bij tandenwissel van melktandjes), tandvleesontstekingen, mondslijmvliesontsteking, mondzweertjes en aften. En ook voor de keel onontbeerlijk, dus als spoel of gorgelmiddel kan het ook zeker dienst doen. Voeg enkele druppels toe aan je pasta.
Echinacea: Veel minder bekend voor zijn heilzame werking op het mondslijmvlies, maar daarom niet minder effectief! Ik ben grote fan van een Echinacea preparaat als het mondwondjes of zweertjes betreft. Je kan enkele druppels of zelfs een theelepel moedertinctuur bij je tandpastamengeling toevoegen. Maar je kan het ook in wat water doen en als spoelmiddel gebruiken. Het verhoogt uiteraard de algemene weerbaarheid van de mond, maar is hier vooral toepasbaar als ontstekingsremmer en wondhelend middel.
Propolis: Is ook ontsmettend en ontstekingswerend. Het bevorderd de immuniteit van de mond en is antibacterieel. Hierdoor wordt het vaak gebruikt in natuurlijke tandpasta’s en mondwaters. Ook bij mondwondjes en tandvleesontstekingen lokaal toepasbaar. Maar gemengd in je pasta kan je dagelijks profiteren van het versterkende effect. Als je een tinctuur hebt, kan je naar behoefte druppels toevoegen.
Curcumine: Uit de Javaanse Curcuma plant is ook een fantastisch middel dat je vast tussen je kruiden hebt staan in de keukenkast. Het gele poeder heeft het schijnbaar tegenstrijdig effect van je tanden te witten en daarbij veel meer van belang een antibacteriële, ontsmettende, ontstekingswerende en wondhelende werking. Aldus zeer goed bij beschadigd tandvlees met infecties, aftjes of zweren in de mond en op de tong. De verhouding is ½ tot 1 theelepel per eetlepel kokosvet.
Salie: De etherische oliën van Salie met ketonen in zijn zeer effectief voor de mondverzorging en tandhygiëne. Niet te missen in je tandpasta indien je last hebt van: bloedend tandvlees, loszittende tanden (niet bij tandenwissel van melktandjes), tandvleesontstekingen, mondslijmvliesontsteking, mondzweertjes en aften. En ook voor de keel onontbeerlijk, dus als spoel of gorgelmiddel kan het ook zeker dienst doen. Voeg enkele druppels toe aan je pasta.
Echinacea: Veel minder bekend voor zijn heilzame werking op het mondslijmvlies, maar daarom niet minder effectief! Ik ben grote fan van een Echinacea preparaat als het mondwondjes of zweertjes betreft. Je kan enkele druppels of zelfs een theelepel moedertinctuur bij je tandpastamengeling toevoegen. Maar je kan het ook in wat water doen en als spoelmiddel gebruiken. Het verhoogt uiteraard de algemene weerbaarheid van de mond, maar is hier vooral toepasbaar als ontstekingsremmer en wondhelend middel.
Basis ingrediënten
Kokosvet kan je, omwille van zijn vaste structuur, gemakkelijk als basis gebruiken voor een pasta. Het is trouwens nog erg heilzaam voor de mondhygiëne en verhoogd de weerstand hiervan.
Bicarbonaat/ backing soda/ zuiveringszout heeft een ontzurend effect waardoor het tandbederf tegenwerkt en het je een frisse adem geeft. Zijn fijne korrel werkt dan weer perfect als schuurmiddel en dat zonder krassen te maken op het parelwit ivoor.
Muntolie wordt vaak in tandpasta gedaan omwille van zijn frisse smaak en antibacteriële werking dus die doe ik er ook altijd bij. Je kan ook opteren voor citroenolie, venkel, tea-tree of Kruizemunt. Enig woordje van verwittiging: Let goed op, want zeker niet alle etherische oliën zijn goed voor oraal gebruik. Gebruik daarom liever iets minder dan te gaan overdrijven.
Dan kan je nog kiezen tussen zeezout of groene klei. Zeezout en klei zijn sterk remineraliserend en dat versterkt je tanden naast het feit dat het ook zuiverende bestanddelen zijn.
Bicarbonaat/ backing soda/ zuiveringszout heeft een ontzurend effect waardoor het tandbederf tegenwerkt en het je een frisse adem geeft. Zijn fijne korrel werkt dan weer perfect als schuurmiddel en dat zonder krassen te maken op het parelwit ivoor.
Muntolie wordt vaak in tandpasta gedaan omwille van zijn frisse smaak en antibacteriële werking dus die doe ik er ook altijd bij. Je kan ook opteren voor citroenolie, venkel, tea-tree of Kruizemunt. Enig woordje van verwittiging: Let goed op, want zeker niet alle etherische oliën zijn goed voor oraal gebruik. Gebruik daarom liever iets minder dan te gaan overdrijven.
Dan kan je nog kiezen tussen zeezout of groene klei. Zeezout en klei zijn sterk remineraliserend en dat versterkt je tanden naast het feit dat het ook zuiverende bestanddelen zijn.
Basis recepten
Enkele basis recepten staan hieronder,
je kan dan nog ingrediënten toevoegen naar believen.
Kokos recept:
2 eetlepels kokosvet
2 eetlepels bicarbonaat
½ tot 1 theelepel zout
(let op: met de bicarbonaat heb je al een hele zoute smaak!)
10 druppels pepermuntolie
Klei recept:
4 eetlepels klei
¼ theelepel zuivere Stevia (maar proef vooral!)
Enkele eetlepels warm water om de klei te bevochtigen tot een romige pasta
Enkele druppels etherische olie naar keuze
Curcuma recept:
1 eetlepel kokosvet
½ tot 1 theelepel Curcuma poeder
Enkele druppels pepermuntolie
je kan dan nog ingrediënten toevoegen naar believen.
Kokos recept:
2 eetlepels kokosvet
2 eetlepels bicarbonaat
½ tot 1 theelepel zout
(let op: met de bicarbonaat heb je al een hele zoute smaak!)
10 druppels pepermuntolie
Klei recept:
4 eetlepels klei
¼ theelepel zuivere Stevia (maar proef vooral!)
Enkele eetlepels warm water om de klei te bevochtigen tot een romige pasta
Enkele druppels etherische olie naar keuze
Curcuma recept:
1 eetlepel kokosvet
½ tot 1 theelepel Curcuma poeder
Enkele druppels pepermuntolie
Door: Liesbeth Vanosmael