Werkt beter als je er zwarte peper bij doet? - door gastauteur Benjamin De Preter
Lifestyle, gluten&lactosevrij, vegetarisch
Ondertussen kennen we allemaal al wel kurkuma of geelwortel. We gebruiken het in onze keuken al een hele tijd in poedervorm als onderdeel van kerrie en de laatste jaren kunnen we het ook vers verkrijgen. Met oranje vingers en oranje vlekken op onze snijborden (en keukenkasten , kleding, enz…) tot gevolg. ;-)
Deze culinaire kurkuma, Curcuma longa, is de broer van de Curcuma xanthorrhiza, de meer krachtige geneeskrachtige variant.
Dit Ayurvedische kruid uit Indonesië, dat door de Chinese keizer Shen Nung 5000 jaar geleden al werd beschreven als een kruid met een brede werking, behoort ondertussen tot een van de meest onderzochte planten ter wereld met indrukwekkende resultaten. Zoals het afremmen van de ziekte van Alzheimer en preventie van kanker.
“In India waar men heel veel kurkuma eet, komen sommige westerse kankers tot wel 5 maal minder voor .”, schreef hij.
De top eigenschappen zijn:
Deze culinaire kurkuma, Curcuma longa, is de broer van de Curcuma xanthorrhiza, de meer krachtige geneeskrachtige variant.
Dit Ayurvedische kruid uit Indonesië, dat door de Chinese keizer Shen Nung 5000 jaar geleden al werd beschreven als een kruid met een brede werking, behoort ondertussen tot een van de meest onderzochte planten ter wereld met indrukwekkende resultaten. Zoals het afremmen van de ziekte van Alzheimer en preventie van kanker.
“In India waar men heel veel kurkuma eet, komen sommige westerse kankers tot wel 5 maal minder voor .”, schreef hij.
De top eigenschappen zijn:
|
Bij dit laatste puntje, de lever ontgiftten, vinden we het antwoord op onze vraag: "Werkt kurkuma beter als je er zwarte peper bij doet?"
Een van de werkzame stoffen naast zingibereen (wat zich ook in gember bevindt) heet Curcumine. Onder andere curcumine geeft de kurkuma zijn beschermde functie . Daarnaast verhoogt het kruid ook gluthation. Dit vraagt om meer uitleg, namelijk;
Een van de werkzame stoffen naast zingibereen (wat zich ook in gember bevindt) heet Curcumine. Onder andere curcumine geeft de kurkuma zijn beschermde functie . Daarnaast verhoogt het kruid ook gluthation. Dit vraagt om meer uitleg, namelijk;
Onze lever is onze grote beschermer. Gifstoffen worden er in vet ingebouwd en op de juiste moment afgegeven. Dit gebeurd in 3 fasen.
In FASE I worden de vet oplosbare toxines wateroplosbaar gemaakt. Dit is een gevaarlijk punt waarbij sommige stoffen tot wel 1000 maal meer toxisch worden. Zoals bijvoorbeeld alcohol en paracetamol. Hiervoor hebben we lever FASE II nodig. Hierbij bindt de lever het gif aan een 'co factor' bv gluthation, zodat deze onschadelijk wordt gemaakt en dan via FASE III = de galproductie en de gal uit de lever wordt gevoerd bij het eten van een vetrijke maaltijd bijvoorbeeld.
Daarom wordt er aan geraden bij een zuiveringskuur om eerst een hele boel nare dingen uit onze voeding te mijden en genoeg gezonde groenten en fruit te eten zodat we genoeg cofactoren hebben om deze Fase 2 optimaal te vervullen. Een andere topper hiervoor is bijvoorbeeld broccoli.
In FASE I worden de vet oplosbare toxines wateroplosbaar gemaakt. Dit is een gevaarlijk punt waarbij sommige stoffen tot wel 1000 maal meer toxisch worden. Zoals bijvoorbeeld alcohol en paracetamol. Hiervoor hebben we lever FASE II nodig. Hierbij bindt de lever het gif aan een 'co factor' bv gluthation, zodat deze onschadelijk wordt gemaakt en dan via FASE III = de galproductie en de gal uit de lever wordt gevoerd bij het eten van een vetrijke maaltijd bijvoorbeeld.
Daarom wordt er aan geraden bij een zuiveringskuur om eerst een hele boel nare dingen uit onze voeding te mijden en genoeg gezonde groenten en fruit te eten zodat we genoeg cofactoren hebben om deze Fase 2 optimaal te vervullen. Een andere topper hiervoor is bijvoorbeeld broccoli.
Wat nu in verband met zwarte peper? Zwarte peper verminderd fase 2 van de lever zodat de gluthation en curcumine minder door de lever gebruikt wordt en elders in het lichaam kan worden ingezet.
Hier zijn nagenoeg weinig tot geen wetenschappelijke studies over te vinden. Waarom? Omdat als we het lever-ontgiften gaan verminderen, we het ontgiften van medicijnen gaan tegenwerken. Dit is voor wetenschappelijk onderzoek niet ideaal, omdat we zo de nare bijwerkingen van medicijnen in de hand werken.
Zwarte peper werkt ook zeer prikkelend voor het maagdarmslijmvlies en is af te raden bij algemene klachten bij de spijsvertering. We gebruiken bijna dagelijks zwarte peper in de keuken door zijn lekkere smaak maar dit het beste. Je gebruikt best andere kruiden voor de scherpe smaak in plaats van peper, zoals mierikswortel of mosterd.
Hoewel de culinaire vorm kurkuma zeker zijn beschermende werking heeft op gebied van maagdarmslijmvlies en preventief zal bijdragen, is het toch aangeraden om de meer werkzame Curcumine Xanthorrhiza als voedingssupplement te gebruiken bij ernstige aandoeningen als bv. ontstekingsremmer.
Hier zijn nagenoeg weinig tot geen wetenschappelijke studies over te vinden. Waarom? Omdat als we het lever-ontgiften gaan verminderen, we het ontgiften van medicijnen gaan tegenwerken. Dit is voor wetenschappelijk onderzoek niet ideaal, omdat we zo de nare bijwerkingen van medicijnen in de hand werken.
Zwarte peper werkt ook zeer prikkelend voor het maagdarmslijmvlies en is af te raden bij algemene klachten bij de spijsvertering. We gebruiken bijna dagelijks zwarte peper in de keuken door zijn lekkere smaak maar dit het beste. Je gebruikt best andere kruiden voor de scherpe smaak in plaats van peper, zoals mierikswortel of mosterd.
Hoewel de culinaire vorm kurkuma zeker zijn beschermende werking heeft op gebied van maagdarmslijmvlies en preventief zal bijdragen, is het toch aangeraden om de meer werkzame Curcumine Xanthorrhiza als voedingssupplement te gebruiken bij ernstige aandoeningen als bv. ontstekingsremmer.
In de Ayurvedische leer bereide men de kurkuma voor, door het een tijdje in olie te laten pruttelen. Zo bindt de curcumine zich aan vetten en dit is nu net wat de beste geneeskrachtige resultaten met zich meebrengt!
Om deze werking te hebben, raad ik curcuma aan in een gestandaardiseerde vorm via capsules.
Kijk hiervoor naar het MERIVA proces waarbij de curcumine gebonden is aan fosfatidylcholine. Vermijd dus de supplementen met zwarte peper.
De arts schrijft curcumine voor dat gecoat is in plastic Nano partikels (bv polysorbaat 80). Hoewel dit geen slechte resultaten heeft stel ik mij hierbij toch vragen. Beter is oplossen in essentiële olie van kurkuma zelf, maar dit is peperduur .
Zelf kan je nu in plaats van lustig met de pepermolen te draaien boven je gerecht, om zogezegd de kurkuma beter te laten opnemen, de kurkuma eerst in de pan zachtjes laten sudderen (niet aanbranden) in olie zodat de curcumine zich kan binden aan de vetstoffen en zo ietsje beter kan worden opgenomen.
Om deze werking te hebben, raad ik curcuma aan in een gestandaardiseerde vorm via capsules.
Kijk hiervoor naar het MERIVA proces waarbij de curcumine gebonden is aan fosfatidylcholine. Vermijd dus de supplementen met zwarte peper.
De arts schrijft curcumine voor dat gecoat is in plastic Nano partikels (bv polysorbaat 80). Hoewel dit geen slechte resultaten heeft stel ik mij hierbij toch vragen. Beter is oplossen in essentiële olie van kurkuma zelf, maar dit is peperduur .
Zelf kan je nu in plaats van lustig met de pepermolen te draaien boven je gerecht, om zogezegd de kurkuma beter te laten opnemen, de kurkuma eerst in de pan zachtjes laten sudderen (niet aanbranden) in olie zodat de curcumine zich kan binden aan de vetstoffen en zo ietsje beter kan worden opgenomen.