Lifestyle, gluten en lactosevrij
Deze 5 tips helpen je opweg!
Thuis kook en bak ik al enige tijd gluten en lactosevrij en probeer ik zo veel mogelijk suiker en bereide voeding te vermijden. Ik maak bijna alles zelf maar toch blijven er soms verteringsmoeilijkheden de kop op steken. Af en toe zwelt mijn buik zo erg op dat het lijkt alsof ik zwanger ben. Gelukkig heeft niemand me ooit gevraagd hoeveel maanden ik nog te gaan heb.
Hier in Azie is het verbazingwekkend om te zien hoe al het eten dagvers en volledig zelf wordt gemaakt. Van de traditionele keuken is hier alles zelfgemaakt from scratch. ’s Ochtends doet iedereen zijn inkopen op de versmarkt: verse groenten, fruit, vlees of vis, maar ook vers gemaakte noodles en een hele hoop ingredienten die ik van haar nog pluim ken. De voeding is lokaal verbouwd en komt recht van het veld vers op je bord. Geen bewaarmiddelen nodig, want de ingredienten komen in no time van het veld op je bord. Enkel voor Westerse, voorverpakte producten ga je hier naar de superette. Hier kopen de voornamelijk Westerse klanten bereide voeding, snoep en verzorgingsproducten.
Hier in Azie is het verbazingwekkend om te zien hoe al het eten dagvers en volledig zelf wordt gemaakt. Van de traditionele keuken is hier alles zelfgemaakt from scratch. ’s Ochtends doet iedereen zijn inkopen op de versmarkt: verse groenten, fruit, vlees of vis, maar ook vers gemaakte noodles en een hele hoop ingredienten die ik van haar nog pluim ken. De voeding is lokaal verbouwd en komt recht van het veld vers op je bord. Geen bewaarmiddelen nodig, want de ingredienten komen in no time van het veld op je bord. Enkel voor Westerse, voorverpakte producten ga je hier naar de superette. Hier kopen de voornamelijk Westerse klanten bereide voeding, snoep en verzorgingsproducten.
Lokaal en seizoensgebonden kopen, is in het Westen iets "hip & trendy", terwijl het in sommige delen van de wereld nooit anders is geweest. Daar is het vanzelfsprekend, in het Westen moet je er moeite voor doen. Nu ja, het loont. Ik heb een week op mijn voeding gelet door volledig vers en bewaarmiddelen/kleurstofvrij te eten, en ben van mijn opgeblazen buik vanaf! Vlottere vertering, veel minder buikpijn, fitter gevoel... |
Ik ben ervan overtuigd dat vele verteringsklachten zullen afnemen door bewaarmiddelen en kleurstoffen te vermijden, of je nu intoleranties hebt of niet. Daarom daag ik je uit om een week lang bewaarmiddelen- en kleurstofarm te eten. Vermijd bereide producten, conserven, bouillonpoeder, brikjes, saus in potten, bereid vlees en voel wat het met je lichaam doet.
Deze tips helpen je op weg:
Deze tips helpen je op weg:
1. Maak vooraf een weekschema. Plan aan het begin van de week welke recepten je wilt maken en welke ingredienten je ervoor nodig hebt. Sommige ingredienten kan je voor meerdere recepten gebruiken en kan je zo in grotere hoeveelheden aankopen. Je gooit minder restjes weg, moet minder vaak gaan winkelen en spaart geld uit.
2. Begin je week op zondag. Zo kan je op zondagnamiddag voorbereiden. Je kan vb. bouilon laten trekken, noten laten weken, kruiden snijden en drogen, je lunch voor de volgende dag maken, pastasaus/soep maken voor de volgende dag(en) en invriezen...
3. Ga naar de markt! Koop zo veel mogelijk ingredienten op je lokale (bio) markt of bij de boer. Koop ineens genoeg voor de komende week. Enkel wat je hier niet kan vinden, koop je nadien in de (bio) winkel. Zo spaar je verpakking, tijd en vaak ook geld uit.
4. Hou je van sauzige gerechten? Vermijdt de klassieke, suikerrijke sauzen in potten. In de wok kan je bijvoorbeeld soysaus, oestersaus of kokosmelk gebruiken. Voeg er enkele (verse of gedroogde) kruiden aan toe zoals koriander, kurkumma,...
Graag een heerlijke pastasaus? Die maak je vlot zelf van: verse, ontvelde tomaten, een scheutje plantaardige olie en wat kruiden.
5. Hou je van zoet? In bereidde desserts zitten meestal veel bewaarmiddelen, kleurstoffen en suiker. Probeer zelf je desserts te zoeten met natuurlijkere zoetmakers zoals fruit, dadels, verse honing,... Als je zelfgemaakte desserts echt gezond zijn, maak dan ineens genoeg. Zo kan je de volgende dagen ook als tussendoortje of zelfs als lunch van je “dessert” genieten. Handig!
Tot slot, probeer ervan te genieten. Leg jezelf geen druk op je schouders maar geniet van deze uitdaging. Zowel van de succesgerechten als van je bloopers. Reacties en bloopers zijn trouwens welkom bij de reacties onderaan of in onze facebookgroep.
Veel plezier!
Romy
2. Begin je week op zondag. Zo kan je op zondagnamiddag voorbereiden. Je kan vb. bouilon laten trekken, noten laten weken, kruiden snijden en drogen, je lunch voor de volgende dag maken, pastasaus/soep maken voor de volgende dag(en) en invriezen...
3. Ga naar de markt! Koop zo veel mogelijk ingredienten op je lokale (bio) markt of bij de boer. Koop ineens genoeg voor de komende week. Enkel wat je hier niet kan vinden, koop je nadien in de (bio) winkel. Zo spaar je verpakking, tijd en vaak ook geld uit.
4. Hou je van sauzige gerechten? Vermijdt de klassieke, suikerrijke sauzen in potten. In de wok kan je bijvoorbeeld soysaus, oestersaus of kokosmelk gebruiken. Voeg er enkele (verse of gedroogde) kruiden aan toe zoals koriander, kurkumma,...
Graag een heerlijke pastasaus? Die maak je vlot zelf van: verse, ontvelde tomaten, een scheutje plantaardige olie en wat kruiden.
5. Hou je van zoet? In bereidde desserts zitten meestal veel bewaarmiddelen, kleurstoffen en suiker. Probeer zelf je desserts te zoeten met natuurlijkere zoetmakers zoals fruit, dadels, verse honing,... Als je zelfgemaakte desserts echt gezond zijn, maak dan ineens genoeg. Zo kan je de volgende dagen ook als tussendoortje of zelfs als lunch van je “dessert” genieten. Handig!
Tot slot, probeer ervan te genieten. Leg jezelf geen druk op je schouders maar geniet van deze uitdaging. Zowel van de succesgerechten als van je bloopers. Reacties en bloopers zijn trouwens welkom bij de reacties onderaan of in onze facebookgroep.
Veel plezier!
Romy