Lifestyle
Vrouwen hygiëne onder de loep
Ondertussen ben ik sterk van mening dat we als vrouw het recht hebben op een bijwerking vrije verzorging van iets waar we wel heel vaak met te maken hebben. Om en bij 2400 dagen in ons leven dienen wij gebruik te maken van hygiënische verbanden en tampons, dat komt ruw overeen met 17.000 stuks. Door dit contact met die hulpmiddelen absorberen we gigantisch veel synthetische en chemische stoffen via onze slijmvliezen in ons lichaam. En je kan redeneren dat je lichaam zelfreinigend is en dit allemaal wel zal verwerken, maar dat is jezelf iets voorliegen. Geen enkel lichaam is evolutionair gebouwd om zoveel en zo regelmatig gifstoffen te zuiveren uit je lichaam. En dan heb ik niet eens ingecalculeerd dat we door middel van andere wegen dagelijks gifstoffen opnemen en deze ook nog eens door ons lichaam jagen.
Je staat versteld van wat deze schijnbaar onschadelijke hulpstukken kunnen doen met je lichaam. Toch niet zo verbazend als je weet dat voor de verwerking van deze verbanden en tampons stoffen worden gebruikt die in ongerelateerde chemische verwerkingsindustrieën worden toegepast. Bijvoorbeeld:
Koolstofdisulfide: Is een anorganische koolstof verbinding met zwavel en gebruikt als oplosmiddel of bij de productie van viscose. Viscose of kunstzijde is een synthetisch textiel dat gebruikt wordt voor het maken van tampons en verbanden.
Zwavelzuur: Anorganisch wateraantrekkend zuur dat werkt als een oxidator. Zuur zegt u? Werkt irriterend en corrosief bij contact met de huid en de slijmvliezen, kan leiden tot irritatie, jeuk en zelfs brandwonden. Zwavelzuur staat geregistreerd onder categorie 1 in de kankerverwekkende stoffen. Wat wil zeggen dat het kanker kan veroorzaken. Zullen we dat even toevoegen aan een verwerkingsmiddel van onze inbrengbare tampons? Ik dacht het niet.
Chloor: Komt voort uit een zeer giftig gas genaamd dichloor. Gebruikt als bleekmiddel en zuiveringsmiddel maar ook in o.a. de voedselverwerkingsindustrie en voor het maken van pesticiden. Het bestrijdt bacteriën en microben in water. Dus waarom niet in de gezonde vaginale regionen?
Natriumhydroxide: Is een anorganische verbinding als chemische basis in drink water, maar ook in detergenten en reinigingsmiddelen. Gebruikt om zuren te neutraliseren en jawel als oplosmiddel voor levend weefsel. Met dit product ontdoen ze karkassen van vleesrestanten.
Het lijken toepassingen voor in een horrorshow. En dat wordt het op de duur wel als je al die stoffen in contact brengt met je genitale zones. Wat niet wil zeggen dat ze rechtstreeks in contact komen, maar waarom het risico nemen dat er restanten van deze stoffen via het product alsnog bij u terecht komen.
Iedere vrouw heeft in haar leven ervaring gehad met irritaties, infecties of zelfs ergere vaginale aandoeningen zoals HPV (Humaan Papiloma Virus). Vele van deze aandoeningen worden in de hand gewerkt door vernoemde producten en stoffen. Kan ook niet anders als je de natuurlijke vrouwelijke biotoop gaat ondermijnen met parfums en synthetische, chemisch stoffen. Hoewel de gerelateerde industrie dit niet zal toegeven noch onderzoeken. Bang voor de resultaten en het financiële gevolg.
Daarbij worden traditionele verbanden en tampons gemaakt uit voornamelijk gebleekt plastiek en viscose. Deze vezels veroorzaken blaas- en vaginale infecties. Ze absorberen natuurlijk vocht en gezonde bacteriën van de slijmvliezen die normaliter de vaginale huishouding in balans houden. Bye bye natuurlijke weerstand.
Het is een miljoenen industrie waar enkele mannen rijk van worden en veel vrouwen armer. Armer financieel, want het wordt niet terug betaald en wordt als een luxe product getaxeerd. En armer door de al dan niet bewezen nadelen op onze gezondheid. Enig logisch redeneren zet de rekening in het negatief.
WHAT A BLOODY MESS!!
Alternatieven
Eigen gemaakt maandverband
Met een beetje handigheid, kan je gemakkelijk van oude kleding je eigen inlegkruisjes, dagverbanden en nachtverbanden maken. Je kan zelf bepalen hoe absorberend ze zullen zijn door één of meerdere tussenlaagjes in te stikken. Op Youtube zijn er genoeg illustraties te vinden en ik voeg mijn eigen filmpje en patroon onderaan toe. Maar geen zorg indien je niet handig bent kan je deze wasbare en herbruikbare verbanden kopen in elke zelf respecterende natuurwinkel of no waste (online)shop.
Links zie onderaan.
Ecologische katoenen tampons en verbanden
Er bestaat zoiets als zuivere katoenen tampons en verbanden. Deze traditionele producten zorgen voor een veel natuurlijkere vocht- en zuur-base huishouding van uw privaat domein. Ze gebruiken vaak biologisch katoen, zijn niet gebleekt met chloor, ongeparfumeerd en ecologischer in afbraak. Het belangrijkste hieraan vind ik dat het absorberend materiaal niet van petrochemische afkomst is.
De menstruatiecup
De cup is een silicone gebaseerd reservoir dat wordt ingebracht in de vagina en gedurende de dag of nacht uw menstrueel bloed opvangt. Na ongeveer 12 uur of eerder kan u het verwijderen en leeg gieten in het toilet of wastafel. Na gebruik en op het einde van de cyclus dient het schoon gemaakt te worden door steriel koken. Tussendoor kan u het ook onder de kraan afspoelen en opnieuw inbrengen.
Veel vrouwen denken bij het zien van de cup, dat het een hoopje miserie is. Het wordt ons niet aangeleerd te gebruiken noch om het “lief te hebben”. Nochtans zijn er duizend redenen om deze methode te gebruiken. Duizend redenen in uw portefeuille en miljoenen redenen voor de planeet. Enige handigheid moet men aanleren, maar denk eens terug aan de eerste keer dat u een tampon of een verband in handen kreeg. Gewenning komt door oefenen.
Je vouwt de cup dubbel en duwt het langzaam naar binnen. Eens het binnen is zal het zich naar je lichaamsvorm zetten en de opening afsluiten. Om het uit te halen moet je eerst de basis licht induwen zodat er lucht bij kan en het vacuüm los komt. Je trekt het uit door middel van het staafje dat aan de onderkant van de cup hangt.
De vrouwen die de cup eenmaal kennen, laten het nooit meer los. En een leuk pluspunt is dat vele vrouwen die de menstruatiecup gebruiken, melden dat ze aanzienlijk minder last hebben van krampen.
Ik voeg een leerrijke Youtube tutorial onderaan toe, zodat je een visuele handleiding krijgt over hoe de menstruatiecup te gebruiken. En om het helemaal aantrekkelijk te maken, zet ik er ook een Mooncup vs. tampon battle filmpje bij. Zoek ook zeker eens naar Preciousstarspads op youtube of facebook. Dit is een spraakzaam meisje dat behoorlijk veel weet over dit onderwerp en elke week hierover een post plaatst dat vele van uw vragen kan beantwoorden.
Overtuigt? Ik zou zeggen: “Wie niet waagt, wie niet wint”
En indien je bevindingen hebt, hoor ik ze graag in de comments.
Door: Liesbeth Vanosmael
|
| | |